Spelenderwijs

De FOM zet zich in voor nieuwe aanwas voor de muziekverenigingen in Opsterland. Sinds 2017 heeft de FOM het spelenderwijs orkest gelanceerd met als doel kinderen spelenderwijs in aanraking te laten komen met (blaas)muziek. Wij willen dolgraag álle leerlingen van het basisonderwijs kennis laten maken met (blaas)muziek. Muziek verbind en is erg goed voor de ontwikkeling. Dit heeft al zeker zijn vruchten afgeworpen. Er zijn nu al zo’n 17 kinderen die verdienstelijk meespelen in een (jeugd)orkest.

De FOM gaat 2 keer per jaar langs alle scholen in Opsterland om onder schooltijd een promotie les te geven aan de kinderen van groep 4 en 5. De promotie les wordt in overleg met de scholen gepland.

Na deze promotie les kunnen de kinderen zich opgeven voor een gratis proefles na schooltijd. Na deze proefles wordt er een lessenreeks aangeboden van 10 lessen voor € 75.-* Na deze lessen kan er nog een lessenreeks worden gevolgd. De lessen vinden plaats in of vlakbij school.

De lessen worden in groepsverband gegeven. Tijdens de lessen zal er spelenderwijs aandacht besteed worden aan noten leren lezen, samen muziek maken, zelf liedjes maken, dansen, zingen en mogelijk een optreden met het orkest in de buurt. Aan het einde van het seizoen wordt er een groot concert georganiseerd waar alle spelenderwijs orkesten laten horen  wat ze hebben geleerd. Aan het eind van het concert zullen alle spelenderwijsorkesten een groot orkest vormen en nog een paar nummers spelen.

De leerling krijgt na opgave een instrument in bruikleen mee naar huis. Het eerste jaar zal dit een trompet of een bugel zijn. Ook krijgt de leerling bladmuziek van de docent.

Na het eerste jaar spelenderwijs  wordt er een tweede jaar spelenderwijs aangeboden. De keuze van het instrument zal in overleg met de docent plaatsvinden afhankelijk van het aanbod.

Na deze twee jaren spelenderwijs zal de muziekvereniging in buurt de lessen over gaan nemen en zal/of kan de leerling mee gaan spelen in het (jeugd)orkest.*prijzen seizoen 2022/2023